dobaimaryland

Megélt napok.Élettapasztalataim. Értékeim.

Mogyorós, nutellás makaron-Bebe receptje alapján
Terülj, terülj asztalkám

Ízbomba. A tökéletes macaron kívül roppanós, belül kellemesen légies. Életembe először kipróbáltam a macaron készítést. Nagyon jó élmény volt,   hiszen elsőre  egész jól sikerült.

128217277_2051926741611449_4757221938831569443_n.jpg

Sokáig nem is ismertem a macaront,  mi az, milyen az íze, miért szeretik ennyire, miért ennyire drága..Nem értettem.Nagyon tetszett, hogy pici kerek és szép színes.

Ezelőtt 4 évvel a Daubner cukrászdában  fedeztem föl, ahol bedolgoztam egy kis ideig. Nem értettem, miért ennyire közkedvelt a vásárlók által ez a francia pasztel színű apró süteményt. 

Elméletileg francia édesség, de valójában Olaszországból ered.

Velence környékén kezdett kialakulni a 1415. században. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered; akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet jelenthetett. Később Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett.(Forrás : WIkipédia)

Nagyon sok türelmet, odafigyelést igényelt a készítése. Azt mondják nehéz a készítése, én azt mondom, próbáld ki:)  Ha van süti készítésben gyakorlatod, pontosan követed a leírásokat, akkor a sikerélmény garantált!:)

 

Bebepiskóta receptjét  próbáltam ki. Érdekesség, a macaront receptbe nem mandula lisztet használt, hanem darált török mogyórót. Fantasztikus az íze, az illata!128143075_2051926934944763_4937267991644028481_n.jpg

Hozzávalók:

110 gr tojásfehérje

150 gr. kristálycukor

135 gr porcukor

175 gr. törökmogyoró

38 gr. víz

 

Csokiganache:

100 gr csoki ( lehet 50 gr fehércsoki+50 gr tejcsoki)

1 kávéskanál vaj

1 evőkanál nutella

100 gr habtejszín

mogyoró darabok

 

Elkészítés: A porcukrót összekevertem a darált törökmogyoróval. Ledaráltam, finom, poros állaga legyen.128088912_2051925881611535_4824124636690519220_n_1.jpgEzután egy kis lábasba beleöntöttem a vizet, kristálycukrot. Belehelyeztem a maghőmérőt. 128205266_2051925918278198_3328866821674377785_n.jpgA gyöngyöző cukorszirupot 118 -119 celzius fokig főztem.

A tojásfehérjét két fele osztottam. 55 gr. tojásfehérjét krémesre fölvertem mixerrel, majd óvatosan belecsurgattam a 118 fokos cukorszirupot.6-7 percig erős fokozaton habosítom.128173306_2051925954944861_352760292098097497_n_1_1.jpg

A tojásfehérje másik részét törökmogyorós porcukros keverékhez öntöm, spatula segítségével szép krémesre, egyneművé  kevertem.

A  cukor szirupos tojáshabhoz hozzáadom a törökmogyorós masszát és a mixerrel összedolgoztam Vastag, szalagformájó omlós krém készült.128066867_2051925994944857_8093867013674318318_n.jpg9mm csővel ellátott habzsákba tesszük a masszát. Teflon lapon kis köröket nyomtam ki. Picit megrázogatjuk a teflon lapot, vagy a tepsit picit csapkodhatjuk is, annak érdekében, hogy szépen  elterüljön. a macaron massza. Egy fogpiszkálóval segítségével killyukasztjuk a  macaron tetején a levegő buborékokat.128170757_2051926108278179_4172086945587641762_n.jpg

Ez olasz módszerrel készült, nem nagyon kell pihentetni. 10-15 percig haggyjuk, a pulton, ez idő alatt szépen bebőrösődik.

150 fokon 16-17 percig sütjük, persze ez sütő függő, ki kell tapasztalni. Hagyjuk kihűlni, dobozba tesszük, egy nap pihentetjük.

128218059_2051926171611506_4957273607064833019_n.jpg

128097758_2051926494944807_6866502485131761275_n.jpg

Másnap készítjük a krémet.

Krém:

Összetördeljük a csokit, beletesszük a vajat, nutellát. Felforrósított habtejszínnel felöntjük, szépen a csokoládé felolvad. 128642319_2051926311611492_4006192476544156092_n.jpg128009741_2051926381611485_4375155042518605523_n.jpgBotmixerrel szép simára dolgozzuk.  Kistálba átöntjük, folpack-alufóliával lezárjuk. 128202279_2051926451611478_7405526292621889586_n.jpgHütőbe helyezzük, hagyjuk másnapig kihűlni. Szép, vastag krémes állaga lesz másnapra.

 

128262605_2051926611611462_4267963558048579319_n.jpg

128099939_2051926701611453_4326097830385765574_n.jpg

Macaron héjakat párositjuk, diszítőcsővel a  csokis ganache krémet ráhelyezzük, pici nutellát a közepébe és mogyoró darabkát. 

Kész is van! Fantasztikus a színe. Az ÍZE!:)

128044785_2051926871611436_7253268643055062546_n.jpg

128087134_2051926561611467_4375283851639814796_n.jpg

128143075_2051926934944763_4937267991644028481_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://dobaimary.blog.hu/api/trackback/id/tr416424886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

dobaimaryland

Erdély -az örök szerelmem. Budapest -az új hazám.

Friss topikok

Címkék

Álmaim (1) barátok (1) bebepiskota (1) bemutatkozó (1) bodza (1) BUdapest (2) Budapest (10) cél (2) céltudatossgá (1) covid (1) család (1) csokoládé (1) desszert (2) Dobai Mária (7) dobai mária (1) ebéd (1) édesség házilag (1) élmény (1) Emlék (1) emlékeim (1) emlékek (1) Emlékek (1) eper (1) Erdély (5) Érték (1) félmaraton (1) finomság (1) flow (2) főztem (1) futás (2) futnijó (2) gasztronómia (1) gondolat (1) gondolatok (1) goodvibe (1) goodvibes (1) Good vibe (1) gyerekek (1) Gyerekek (2) Gyerekfoglalkozás (1) gyerekkor (2) gyógyszertár (1) Gyur-Móka (2) Gyur-móka (1) Hagyományőrzés (1) hagyományőrzés napjainkban (1) hála (1) handmade (2) Háromszék (2) házi (1) Hello április (1) hit (2) Hitvallás (1) hivatás (1) hobbi (1) homemade (2) honvágy (1) humor (1) idő (1) így élem túl (1) inger (1) inspiráció (1) inspirál (1) inspiráló (1) interjú (1) jó tanács (1) just do it (1) kaja (1) karácsony (1) karantén (2) kézműves (1) Kézművesajándék (1) Kézműves foglalkozás (1) kisugárzás (1) Kitartás (1) kitartás (1) korona (1) korona vírus (2) közösség (1) közösségformálás (1) kreatív (2) Kreatív Gyerekkuckó (2) laktat (1) learnforlife (1) learn for life (1) lehetőség (2) lélek (1) lélekpillangó (1) lelkesedés (1) lendület (2) lets do it (1) macaron (2) makaron (1) marketing (1) Maslow (1) megérzés (1) mentalítás (1) motiváció (1) motíváció (2) motivál (1) motiválom magam (1) motivált (2) mozgás (2) multitasking (1) mutimitsütsz (2) nehéz sors (1) nemhalunkéhen (1) nokedli (1) nutella (1) nyújtás (1) ok okozat (1) önbizalom (1) önismeret (1) önmegvalósitás (2) önmegvalósítás (3) Optimista (1) optimzmus (1) pityóka (1) polymerclay (1) recept (1) rólam (1) sors (1) sport (2) story (1) storytelling (1) sütemény (1) sütemény házilag (1) süthetőgyurma (1) szaloncukor (1) székely (2) Székely (1) Székelyföld (3) székelykonyha (1) szenvedély (1) szeretet (1) szorgalom (2) születésnap (1) táplál (1) teremtő ereje (1) teremtő erő (1) terülj (2) terülj asztalkám (2) tudatosság (1) Tündérvilág (1) újra gondoltam (1) újra terveztem (1) új élet (1) vágy (1) Vágyakozás (1) változás (1) Vargyas (4) vegyélhazait (1) Visszaemlékezés (1) visszaemlékezés (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása